fbpx
Imi Lichtenfeld

A Krav Maga alapítója a német megszállás elől 1940-ben menekült el Pozsonyból, hogy Palesztinába szökjön. Brit fennhatóság alatt hacolt Dél-Afrikában a Szabad Cseh Légió csapataiban, majd 1942-ben felszerelt Izrael állam fegyveres szervezetének, a Haganahnak a kötelékébe. Ezen idő alatt a brit fegyveres erők oktatói képezték ki a Haganah tagjait a fegyveres harcra és kézitusára. A brit oktatóktól Imi Defendo-t tanult, így ezen tudás valószínűsíthetően a későbbi Krav Maga megalkotásának alapja volt. 1944-től kezdődően már Imi is részt vett a Haganah, Palmach, Pal-yam katonáinak és számos rendőr kiképzésében. 1948-at követően megalakult az IDF, az Izraeli Védelmi Erők, a britek kivonultak a már megalakult zsidó állam területéről és a két rendszer szétválásáról is ekkortól beszélhetünk. Imi folytatta munkáját, mint Krav Maga és erőnléti kiképző, 20 évvel később pedig, miután leszerelt, rendszerét civilek számára is elérhetővé tette. Jelenleg minden 18 éves fiú 3 évre, minden 18 éves lány 21 hónapra vonul be az IDF-hez, ahol máig a Krav Maga képezi a hivatalos közelharc-, önvédelmi- és taktikai rendszert.

 Jyrki Saario

A Skandináv Defendo alapítója, a 80-as években Izraelben járt Imi-nél Krav Maga-t tanulni. Ő lett a Krav Maga Skandináv igazgatója, Expert fokozattal, így a "kör bezárult" - ahogy mondani szokták. Jyrki jelenleg nem csak a Skandináv Defendo és a Defendo Alliance szakmai felügyeletét látja el, hanem az általa alapított Krav Maga Network-ét is, melynek célkitűzése nem kevesebb, mint "vissza az alapokhoz", vagyis Imi eredeti, 61 db technikájából álló Krav Maga-t oktatni.

 

A Defendo és a Krav Maga

Sokszor felvetődik a kérdés, miben különbözök a KM és a Defendo. Sokkal célravezetőbb úgy feltenni ezt a kérdést: miben hasonlítanak. Mind a két rendszer egyszerűen tanulható, hatásos. Ösztönös, alapvető reakciókra épülnek, nem a tradíciókat követik, hanem a felmerülő igényeket. Nagy hangsúly van mindkét rendszerben a mentális is a taktikai képzésen. A különbözőségük az eredetükben keresendő: míg a Krav Maga-t katonai közelharcra fejlesztették ki, addig a Defendo inkább a biztonsági erők, elsősorban a rendőrök életét hivatott segíteni. Ezért a Defendo-ban van egy plusz opció, a kontrol. A Defendo "kamerabarát" technikáival lehetőséget teremt arra, hogy a rendőr úgy vonja kényszerítő intézkedés alá az elkövetőt, hogy nem üti szét annak arcát, vagy nem rúgja meg a legérzékenyebb testrészén. Természetesen a Krav Maga-nak is van biztonsági erőket képző szegmense, mint ahogy a Defendo sem mindig "kesztyűs kézzel" bánik a támadóval, így nagy igazságot tenni nem lehet. Végső soron mindig ember küzd ember ellen, nem a stílusok, vagy rendszerek küzdenek egymással.


Cím: 1132 Budapest, Victor Hugo utca 6. SA Gym Budapest

Tel: +36 30 5417450
E-mail: info@defendo.hu  
info@sagym.hu

FB: Magyar Defendo Intézet
SAGYM.HU