fbpx
A Defendo-ról

A biztonság ugyanúgy alapvető igényeinkhez tartozik, mint az étkezés vagy alvás. Természetes ösztönünk a fizikai és érzelmi bántalmazás elkerülése. Ahhoz, hogy biztonságot tudjunk nyújtani – akár saját magunk, akár mások számára – tisztában kell lennünk a lehetséges fenyegetettségekkel, meg kell tanulnunk elkerülni ezeket, vagy ha ez nem lehetséges, tudnunk kell hogyan reagáljunk rájuk. Ennek érdekében az önvédelem három alappillérével kell foglalkoznunk, melyek az erő és állóképesség fejlesztése, a technikák helyes elsajátítása, és a mentális felkészültség. A Defendo jelképeként szolgáló háromszög csúcsai ezeket az elveket szimbolizálják.
A Defendo egy modern önvédelmi rendszer, ami tudományos tényeken és kutatásokon alapul. A rendszerre számos harcművészet hatást gyakorolt, ami különlegessé teszi az az optimalizált edzésmódszerei, és reális közelharctechnikái. Minden harcművészettel foglalkozó tanulónak tisztában kellene lennie az általa gyakorolt edzések céljával. Számos stílus közül lehet választani attól függően, hogy a cél egy sportversenyen való szereplés, egy idegen kultúra felfedezése, vagy egy hatásos, a modern városi körülményekhez igazított harcmodor elsajátítása. A választásnál azt is számításba kell venni, hogy ki mennyi időt fektet az adott rendszer gyakorlásába. A Defendo a lehető legkevesebb számú technika legtöbbször történő ismétlésével alakított ki hatásos közelharc rendszert, így gyakorlása önmagában is elegendő, de tökéletes kiegészítő lehet más rendszerekkel foglalkozók számára is. A Defendo egyszerűen alkalmazható közelharc technikákat egyesít stratégiai gondolkodásmóddal a valós, jelenkori vészhelyzetek megoldása érdekében.

   Ösztönös mozdulatok: Minden embernek ugyanazok az ősrégi, belülről jövő reakciói vannak egy adott hirtelen támadásra, a Defendo ezeket használja fel, és egészíti ki, ezért gyorsan, és hatékonyan lehet tanulni. Az általános helyzet az, főleg a tradicionális stílusoknál, hogy rákényszerítenek a tanulóra valamilyen “stílusra jellemző” mozgásformát, reakciót, ami pont az első valódi támadásig fog tartani, mert az ősi, genetikailag belénk kódolt reakciók erősebbek lesznek minden más, utólag sulykolt mozdulatnál.

 

   Kevés, de hatékony technika: Bebizonyított tény, hogy a gyorsan, gondolkodás nélkül, biztosan végrehajtott technikához, azt legalább 2-3000 alkalommal kell elgyakorolni. Vagyis belátható időn belül (2-3 év), maximum 50-60 technika sajátítható el, “üzembiztosan” A Defendo rendszere 65 db technikát tartalmaz, melyek mind többszörösen kipróbált, működő mozgásformák. Pontot nem lehet velük szerezni, de a védekező életét megmenthetik. Az egyik legnagyobb hiba, amit technikák használhatóságának felmérésénél el lehet követni, az, amikor stílus alapján próbálják behatárolni őket, illetve az a gondolat, hogy egyik technika ugyanolyan jó, mint a másik. Ez nagy tévedés. Igazából egy adott szituációra csak 1-2 igazán jó megoldás létezik, a többi egyszerűen nem felel meg valamelyik fontos kitételnek, melyeket viszont az átlag emberek nem ismernek. Így lehet sok “varázslást” eladni ez embereknek, ezért gondolják sokan, hogy a sportban, vagy harcművészetekben alkalmazott technikák majd működnek a való életben is…

 

   Taktikai képzés: A taktika alapvetően behatárolja az alkalmazható technikákat. Egy profi birkózónak nincs ellenfele a szőnyegen, de az utca betonján nem sok birkózó technikát lehet alkalmazni, úgy, hogy a védekező ne sérüljön meg. A több támadó elleni harc például felülírja szinte az összes földharc technikát, mert nem megyek vele sokra, ha egy feszítéssel eltöröm a támadóm karját a földön fekve, miközben a többi támadó öntudatlanra tapos. Az utcán a támadónál bármikor lehet kés, vagy bot, így a puszta kezes bunyókra felkészülve, szabályok szerint gyakorló védekezőnek nem sok esélye van, mert a kés esetében egyetlen rossz mozdulat is elég, hogy meghaljon.

 

   Mentális képzés: Ide tartozik a már említett “Soha nem adom fel” gondolkodás elsajátítása. A való világban nincs ezüst érem. De ide tartozik a stressz kezelése, felhasználása is, amit sajnos csak olyan gyakorlatokkal lehet fejleszteni, amiben a gyakorlót kizökkentjük a normál állapotából. A Defendo nagyon komoly tudományos háttérrel rendelkezik, de nem csak a fizikai, hanem a mentális felkészülés terén is. Az egyik legfontosabb tényező, mellyel szinte sehol nem foglalkoznak, mégis 80%-ban eldönti a sikeres védekezést, az a stressz, mely olyan mértékben változtatja meg az ember reakcióit, mozgását, gondolkodását a hétköznapihoz képest, hogy össze sem lehet hasonlítani a kettőt. Az állandóan nyugodt körülmények között gyakorlók szinte elképzelni sem tudják, mennyire más az életért való küzdelem, a dojo körülményeihez, vagy a versenyszőnyeg hangulatához képest. A Defendo egyik legnagyszerűbb tulajdonsága a stressz kezelésének oktatása.

 

   A Defendo név: Defendo név nem egyetlen emberhez, vagy szervezethez köthető, éppen ugyanúgy nem, mint pl. a Karate szó. Az évek folyamán többen, több féle képpen is használták a Defendo nevet, elsőként William Farbain, aki az 1900-as évek elején a rendszerét Defend-U-nak nevezte el, ami angolról lefordítva annyit tesz: védd magad. Bill Underwood használta a latin eredetű defendo (védeni) szót a rendszere megnevezéseként 1950-ben, mikor kiadta a „Defendo – Önvédelemi rendszer rendőröknek” című könyvét. Jyrki Saario a kezdetekben a V.I.P. nevet használta, mikor megalkotta a saját önvédelmi iskoláját, majd később Skandináv Defendo-ra keresztelte át, mivel nagyon komoly hasonlóságot mutatott a többi Defendo rendszer technikáival.


Cím: 1132 Budapest, Victor Hugo utca 6. SA Gym Budapest

Tel: +36 30 5417450
E-mail: info@defendo.hu  
info@sagym.hu

FB: Magyar Defendo Intézet
SAGYM.HU