fbpx
Saario Akadémia

Jyrki Saario a Saario Akadémia névadója, elnöke és vezetője, mely ernyőszervezetként többféle rendszert is magában foglal. A Saario Akadémia elkötelezett híve a közösségi életérzésnek és a minőségi oktatóképzésnek. Ez biztosítja, hogy az oktatókon keresztül minden egyes gyakorló célravezető, reális és hatékony dolgokat tanulhat!

Jyrki Saario élete nagy részét különböző harcművészeti rendszerek megismerésének és elsajátításának szentelte, beleértve a versenysportokat és az „utcai” rendszereket egyaránt. Jelenleg több mint 40 év tapasztalatával rendelkezik. Az elmúlt több mint 30 évben egyaránt oktatott civileket, rendőröket, biztonsági szolgálatot végző személyeket és katonákat Finnországban, Lengyelországban és Magyarországon. Több száz feketeöves tanítvánnyal büszkélkedhet a Kickbox, a Defendo és a Krav Maga területein.

A Saario Akadémia Magyarország-hoz tartozó stílusok és divíziók az alábbiak:
Classic Krav maga

 • Defendo
 • Safe Kid
 • Ironman Grappling
 • Ironman Kickboxing
 • Hard Training
 • Amazon Training
Jyrki Saario

Jyrki Saario teljes életét különböző harcművészeti rendszerek elsajátításának szentelte, beleértve a versenysportokat és az „utcai” rendszereket egyaránt. Jelenleg több mint 45 év tapasztalatával rendelkezik.

Az elmúlt több mint 30 évben egyaránt oktatott civileket, rendőröket, kommandósokat, biztonsági szolgálatot végző személyeket és katonákat Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Thaiföldön, Lengyelországban és Magyarországon. Több száz feketeöves tanítvánnyal büszkélkedhet a Kickbox, a Defendo és a Krav Maga területein.

 • A 70-es évek végétől tíz éven keresztül dolgozott a legrosszabb hírű svédországi éjszakai klubok biztonsági szolgálatában. Ezekben az években fekete övet szerzett Full Contact karatéban.
 • 1982-ben Hollandiában nyitotta meg első Thai/Kick Box klubját, amely később hálózattá fejlődött.
 • Mesteri címet szerzett több stílusban is (A teljesség igénye nélkül: Krav Maga, Thai Box,Full Contact Karate, Ökölvívás, Kick Box, Wing Chun Kung Fu, Kali)
 • Ő az egyik társalapítója a 80-as évek elején alakult Svéd Kickbox Szövetségnek.
 • Jyrki Saario 13 évet élt Thaiföldön, ahol számos versenyen és küzdelemben vett részt.
 • 1985-ben az egyik első európaiként Muay Thai Boxing instruktori bizonyítványt kapott a thaiföldi Brong Trairot nagymestertől
 • 1989-ben megkapta a legmagasabb oktatói fokozatot a Svéd Ökölvívó Szövetségtől
 • 1994-ben, Izraelben ismerkedett meg a Krav Maga rendszer alapítójával Imi Lichtenfelddel. Egy évvel később Lichtenfeld mestertől megkapta a fekete öves instruktori bizonyítványát, majd Finnországban egy Kickbox találkozón megtartotta az első Krav Maga kurzust.

Ezt követően vezető oktatóként tevékenykedett Svédországban, Finnországban és Norvégiában. Ő volt az egyik első európai instruktor, aki a KM expert 2 fekete öv fokozatot Lichtenfeld mestertől kapta. Az európában kialakult hatalmi harcok következtében a Krav Maga szervezetek száma megsokszorozódott. Ez óhatatlanul magával hozta a rendszer torzulását és felhígulását.

Több mint egy évtized után Jyrki Saario lemondott a vezető oktatói tisztségről azért, hogy megalapítsa a Classic Krav Maga rendszert, amivel a rendszer gyökereihez szeretett volna visszatérni. Újra életre akarta kelteni a Krav Maga eredeti technikáit és az Izraeli hadsereg erőnléti programját úgy, ahogy azokat Lichtenfeld mester oktatta.

 • 1998-ban Jyrki Saario a saját tapasztalatai alapján, illetve a történelmi tényeket kutatva összerakott egy önvédelmi rendszert, amit VIP-nek nevezett el (Very Intensive Program), és amit kifejezetten biztonsági szolgálatok számára fejlesztett.
 • 2002-ben megkapta az 5.dan fekete öv fokozatot a WAKO-KICKBOX-tól ami a világ legnagyobb kickbox szervezete.

A különböző önvédelmi rendszereket kutatva fedezte fel, hogy az általa oktatott rendszer mennyire hasonlít a DEFENDO-ra, melyet az 1950-es években Shanghai-on szolgáló brit katonai rendőrök önvédelmére alkottak meg.

Tovább kutatva és fejlesztve 2005-ben Jyrki Saario a VIP program nevét DEFENDO-ra változtatta.Jyrki mester és vezető tanítványai, melyek más stílusokban is magasabb mesteri fokozattal rendelkeznek, megpróbálják mindig leginkább naprakészen tartani a rendszereket (R.A.I.D oktatók). Jyrki úgy gondolkodik magáról, mint egy csapat tagjáról, ezért sem szereti, ha “alapító”-nak, vagy nagymesternek nevezik, Ő inkább a Primus Motor, latin kifejezést használja magára.

Tovább a Saario Akadémia nemzetközi oldalára.


Cím: 1132 Budapest, Victor Hugo utca 6. SA Gym Budapest

Tel: +36 30 5417450
E-mail: info@defendo.hu  
info@sagym.hu

FB: Magyar Defendo Intézet
SAGYM.HU