fbpx
Miért a Defendo?

Bizonytalan vagy? Eloszlatjuk kételyeid:

- IGEN, meg tudod tanulni a technikákat!
- IGEN, bírni fogod a fizikikailag!
- IGEN, attól, hogy nő vagy részt vehetsz az edzéseken (SŐT!)
- IGEN, el fogsz fáradni!
- IGEN, elméleti tudást is szerzel!
- IGEN, várni fogod a következő edzést! 🙂


A Defendo rendszer jellemzői
 • Legfőbb jellemzője a realitás. Nincsenek benne látványos, de stresszhelyzetben használhatatlan technikák.
 • Viszonylag kis számú technikai bázis sulykolása
 • Az alap Thai/Kick Box és birkózó technikák alkotják a gyakorlás gerincét
 • Rúgásokat csak derékvonal alá gyakoroltat
 • Gyakorlatias oktatás (jellemző a változó terepen és helyzetekben való gyakorlás [pl. korlátozott látásviszonyok és mozgásszabadság]
 • Ösztönös mozdulatokra épülő technikák (sok stílus rákényszerít a gyakorlókra egy adott mozgásformát, de stressz alatt ezek jellemzően nem fognak működni)
 • Stresszhelyzetek kezelésének tanítása és a stresszhelyzetben való gyakorlás (a közhiedelemmel ellentétben önvédelmi szempontból a szabályok közé szorított versenyek nem szolgálják annyira a stressz alatt történő gyakorlást, mint valós helyzetek szimulálása)
 • A stresszhelyzethez való alkalmazkodás miatt technikái kívülről nem tűnnek kifinomultnak. Így inkább hasonlítanak a szabadfogású birkózáshoz, mint a Ju Jitsu vagy az Aikido aprólékosan kidolgozott technikáihoz. Ennek oka az, hogy stresszhelyzet alatt kialakul a csőlátás, csőhallás, az emberek többsége elveszti a finom motoros képességeit, így nem lesz képes aprólékos, finom ujj- és csuklómozdulatokra. Az utcán sokszor nem működnek a csak ideális és nyugodt körülmények között, finom motoros mozgásokra épülő, jól begyakorolt technikák.
 • Egyedi földharc stratégia (Nem a domináns pozícióra való törekvés, hanem a minél hamarabbi felállás lehetőségének kialakítása: egy utcai támadásnál ugyanis semmi sem garantálja, hogy nincs társa annak a bűnözőnek, akivel a földön "hempergünk", az esetleges késes támadásokról már nem is beszélve.)
 • Nem épít kizárólag fájdalomra épülő technikákra, amik nem kellően hatékonyak bedrogozott vagy ittas személyek ellen (realitás)
 • Figyelembe veszi a hatályos jogszabályokat az oktatás során (sokan elkövetik azt a hibát, hogy reális önvédelemként hirdetnek pl. más terepen igen hatékony hideg-fegyveres technikákat. A reális önvédelem azonban nem arról szól elsősorban, hogy hányféleképpen tudod kivéreztetni vagy megnyomorítani az ellenfeledet, hanem arról is – többek között –, hogy utána egy esetleges hatósági vizsgálaton az alkalmazott technika jogossága védhető legyen)
 • Defendo Blue néven létezik rendvédelmi képzés is, ahol rendőröknek való taktikai és technikai elemek vannak előtérben, amelynek az oktatása Magyarországon elősegítené a jogszerű és szakszerű intézkedések számának növelését és csökkentené az akár tragikus kimenetelű, rendőröket ért támadások lehetőségét. A Krav Magával szemben nagyobb hangsúlyt fektet az ellenfél lefogására, harcképtelenné tételére (itt érhető tetten a rendvédelmi múlt), valamint a magyar jogrendhez jobban igazított, mint izraeli ága, ahol nem számít, hogy az intézkedés alá vont személy az intézkedés során megsérül. A képzés átöleli a pusztakezes és kontroll/rögzítési technikákat, a helyes eszközhasználatot, a tanulók taktikai és mentális oktatását, mindezt változó körülmények között, distressz alatt, hogy az utcán történő szolgálat teljesítés során mind kevesebb meglepő helyzettel kerüljenek szembe.

A Defendo technikái visszanyúlnak egészen az ókori időkig, ahol a birkózás nem a mai keretek között folyt, hanem szabályok nélkül, a puszta túlélésért. Az életért folytatott harcban minden egyes korlátozó szabály a túlélés lehetőségét veszélyezteti az utcán. A jogi keretek adta lehetőségek ugyan bővültek civil területen – jogos védelem –, azonban rendvédelmi területen rengeteg korlátozó tényezővel kell szembenéznünk, amelyek azonban nem kötik a bűnelkövetőket. Röviden, a bűnöző, akit semmilyen szabály nem köt, illetve az együttélés demokratikus szabályaira fittyet hány, eleve előnnyel indul a jogi keretek köré szorított rendőri erőkkel szemben. A Defendo ilyen ellenséges környezetben mérettetett meg, közel 90 éves múltra tekint vissza, a gyökerei pedig még régebbre nyúlnak vissza.

A pusztítás és rombolás nyelve globális, a középkori Európában virágoztak a kézitusa és közelharc mind pusztakezes, mind hideg fegyveres változatai. Azok a technikák, amelyek alkalmatlanok voltak a túlélésre, egyszerűen eltűntek, hiszen a gyakorlójuk sem érte meg a másnapot. A túlélés nem sport, nem művészet, de főleg nem harcművészet. A túléléshez egyszerű, ösztönös és gyorsan tanulható technikák kellenek, azt is figyelembe véve, hogy milyen jogi keretek adottak az országban. A Defendo ebben nyújt újat, hiszen technikái “kamerabarát” technikák, azt külső szemlélő egyáltalán nem érezheti durvának vagy szélsőségesnek, mindezekkel együtt tökéletesen betöltik szerepüket.


Cím: 1132 Budapest, Victor Hugo utca 6. SA Gym Budapest

Tel: +36 30 5417450
E-mail: info@defendo.hu  
info@sagym.hu

FB: Magyar Defendo Intézet
SAGYM.HU