fbpx

A Defendo egy puszta kezes önvédelmi rendszer. Az önvédelem a túlélésről szól!

A gyakorlók a reális önvédelemre helyezik a hangsúlyt, súlycsoportok, szabályok és tradíciók nélkül gyakorolnak, sok olyan tényezőt is beépítve gyakorlásba, mely jelen van a küzdelem folyamán, de szinte csak az önvédelmi rendszerekben oktatják: stressz kezelés, csőlátás leküzdése, “soha nem adom fel” mentalitás, mindig több támadóval számolva, stb.

A Defendo technikái visszanyúlnak egészen az ókori időkig, ahol a birkózás nem a mai keretek között folyt, hanem szabályok nélkül, a puszta túlélésért. Az életért folytatott harcban minden egyes korlátozó szabály a túlélés lehetőségét veszélyezteti az utcán. A jogi keretek adta lehetőségek ugyan bővültek civil területen – jogos védelem –, azonban rendvédelmi területen rengeteg korlátozó tényezővel kell szembenéznünk, amelyek azonban nem kötik a bűnelkövetőket. Röviden, a bűnöző, akit semmilyen szabály nem köt, illetve az együttélés demokratikus szabályaira fittyet hány, eleve előnnyel indul a jogi keretek köré szorított rendőri erőkkel szemben. A Defendo ilyen ellenséges környezetben mérettetett meg, közel 90 éves múltra tekint vissza, a gyökerei pedig még régebbre nyúlnak vissza.

 

A pusztítás és rombolás nyelve globális, a középkori Európában virágoztak a kézitusa és közelharc mind pusztakezes, mind hideg fegyveres változatai. Azok a technikák, amelyek alkalmatlanok voltak a túlélésre, egyszerűen eltűntek, hiszen a gyakorlójuk sem érte meg a másnapot. A túlélés nem sport, nem művészet, de főleg nem harcművészet. A túléléshez egyszerű, ösztönös és gyorsan tanulható technikák kellenek, azt is figyelembe véve, hogy milyen jogi keretek adottak az országban. A Defendo ebben nyújt újat, hiszen technikái “kamerabarát” technikák, azt külső szemlélő egyáltalán nem érezheti durvának vagy szélsőségesnek, mindezekkel együtt tökéletesen betöltik szerepüket.

Defendo edzések országszerte!

A Defendo rendszer jellemzői: 

 • Legfőbb jellemzője a realitás. Nincsenek benne látványos, de stresszhelyzetben használhatatlan technikák.
 • Viszonylag kis számú technikai bázis sulykolása
 • Az alap Thai/Kick Box és birkózó technikák alkotják a gyakorlás gerincét
 • Rúgásokat csak derékvonal alá gyakoroltat
 • Gyakorlatias oktatás (jellemző a változó terepen és helyzetekben való gyakorlás [pl. korlátozott látásviszonyok és mozgásszabadság]
 • Ösztönös mozdulatokra épülő technikák (sok stílus rákényszerít a gyakorlókra egy adott mozgásformát, de stressz alatt ezek jellemzően nem fognak működni)
 • Stresszhelyzetek kezelésének tanítása és a stresszhelyzetben való gyakorlás (a közhiedelemmel ellentétben önvédelmi szempontból a szabályok közé szorított versenyek nem szolgálják annyira a stressz alatt történő gyakorlást, mint valós helyzetek szimulálása)
 • A stresszhelyzethez való alkalmazkodás miatt technikái kívülről nem tűnnek kifinomultnak. Így inkább hasonlítanak kívülről az szabadfogású birkózáshoz, mint a Ju Jitsu vagy az Aikido aprólékosan kidolgozott technikáihoz. Ennek oka az, hogy stresszhelyzet alatt kialakul a csőlátás, csőhallás, az emberek többsége elveszti a finom motoros képességeit, így nem lesz képes aprólékos, finom ujj- és csuklómozdulatokra. Az utcán sokszor nem működnek a csak ideális és nyugodt körülmények között, finom motoros mozgásokra épülő, jól begyakorolt technikák.
 • Egyedi földharc stratégia (Nem a domináns pozícióra való törekvés, hanem a minél hamarabbi felállás lehetőségének kialakítása: egy utcai támadásnál ugyanis semmi sem garantálja, hogy nincs társa annak a bűnözőnek, akivel a földön “hempergünk”, az esetleges késes támadásokról már nem is beszélve.)
 • Nem épít kizárólag fájdalomra épülő technikákra, amik nem kellően hatékonyak bedrogozott vagy ittas személyek ellen (realitás)
 • Figyelembe veszi a hatályos jogszabályokat az oktatás során (sokan elkövetik azt a hibát, hogy reális önvédelemként hirdetnek pl. más terepen igen hatékony hideg-fegyveres technikákat. A reális önvédelem azonban nem arról szól elsősorban, hogy hányféleképpen tudod kivéreztetni vagy megnyomorítani az ellenfeledet, hanem arról is – többek között –, hogy utána egy esetleges hatósági vizsgálaton az alkalmazott technika jogossága védhető legyen)

Defendo Blue néven létezik rendvédelmi képzés is, ahol rendőröknek való taktikai és technikai elemek vannak előtérben, amelynek az oktatása Magyarországon elősegítené a jogszerű és szakszerű intézkedések számának növelését és csökkentené az akár tragikus kimenetelű, rendőröket ért támadások lehetőségét. A Krav Magával szemben nagyobb hangsúlyt fektet az ellenfél lefogására, harcképtelenné tételére (itt érhető tetten a rendvédelmi múlt), valamint a magyar jogrendhez jobban igazított, mint izraeli ága, ahol nem számít, hogy az intézkedés alá vont személy az intézkedés során megsérül. A képzés átöleli a pusztakezes és kontroll/rögzítési technikákat, a helyes eszközhasználatot, a tanulók taktikai és mentális oktatását, mindezt változó körülmények között, distressz alatt, hogy az utcán történő szolgálat teljesítés során mind kevesebb meglepő helyzettel kerüljenek szembe.


Cím: 1132 Budapest, Victor Hugo utca 6. SA Gym Budapest

Tel: +36 30 5417450
E-mail: info@defendo.hu  
info@sagym.hu

FB: Magyar Defendo Intézet
SAGYM.HU